karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Water - zonder dat lukt er niets

Wereldwaterdag 22 maart 2021

drinkwaterOm lekker en gezond te leven is goede voeding noodzakelijk. Helaas valt er nog te twisten over wat allemaal te rekenen is tot 'goede' voeding. Geen enkele discussie is mogelijk over de noodzaak van schoon water; dat kan ook in de vorm van thee, koffie, bier of welke drank ook. Zonder voldoende schoon water lukt er uiteindelijk helemaal niets meer. Nuttig is daarom de Internationale Dag van het Water, elk jaar op 22 maart.

Deze speciale dag voor water is internationaal. Het waren de Verenigde Naties die daartoe opriepen in 1992, het jaar van 'Rio', ofwel de grote Earth Summit in Rio de Janeiro waar de beroemde 'doelstellingen voor duurzame ontwikkeling' worden geformuleerd.
Dit jaar was een symbolische aktie gepland: het schoonmaken van de Biesbosch, dat een belangrijk reservoir is voor drinkwater. Cynisch is dat die schoonmaak niet kan doorgaan wegens het heersen vande Covid19-pandemie.

Nationaal Water Programma

Goed drinkwater komt gewoon uit de kraan (en heel soms uit een fles), maar uiteindelijk komt al dat water tot ons via regenbuien en rivieren. Ook voor het milieu, de natuur en de economie is water onontbeerlijk. Tegelijk kan water ons bedreigen. De Rijksoverheid bundelt al zijn activiteiten vóór en tégen water in een 'Nationaal Water Programma'. Een nieuw ontwerp voor dit programma voor 2022-2027 ligt toevallig vanaf vandaag (22 maart 2021) ter inzage voor inspraak – reageren kan een half jaar lang, tot en met 21 september.
Dit programma plus de procedure eromheen is te bereiken via platformparticipatie.nl/nationaalwaterprogramma. Het Waterprogramma zelf is lastig te vinden, vandaar deze directe downloadlink.