karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Koffie is best gezond, mits gefilterd

kopje koffieIs koffie nou goed of slecht voor  hart en bloedvaten? Dat hangt af van het soort koffie.
• Gezond is filterkoffie, ook van koffie-pads.
• Ongezond is ongefilterde koffie; dus bijvoorbeeld espresso uit versgemalen bonen, Turkse koffie of koffie uit een cafetière of een doordrukpot.

Cafeïne en vetten

Het verschil tussen wel of niet gezond zit hem niet in de cafeïne (dat is best gezond tot pakweg vier kopjes per dag), maar in de vetten in koffie. Die vetten verhogen het slechte cholesterol in je lijf. Een filter, ook dat van koffiepads, houdt het vet tegen.

In een aflevering van de tv-serie Broodje Gezond van juni 2016 wordt dieper ingegaan op de voor- en nadelen van koffie. Smakelijk verteld en toegelicht in 24 minuten. Met de conclusie is zoals hierboven staat beschreven (al vergaten ze bij Broodje Gezond de pads te noemen).

Helpt beperkt tegen slaap

De cafeïne in koffie helpt om langer wakker te blijven, of om sneller wakker te worden. Dit gevecht tegen de slaap kent zijn grenzen. Als mensen drie nachten achter elkaar slechts 5 uur slaap krijgen, helpt koffie niet meer. De alertheid neemt dan duidelijk af, en het humeur leidt  ook onder het slaapgebrek - zie ook dit nieuwsbericht. Dit betreft onderzoek dat gedaan is in opdracht van het Amerikaanse leger.