karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Op je gezondheid . . .

Een toost met alcoholische drank gaat vaak gepaard met de kreet 'Op je gezondheid!' Dat is een belangrijke wens. Want alcohol kan inderdaad gezond zijn, maar overmatig gebruik zorgt voor veel ongezondheid, ziekte, ellende en dood.

biert'Elke dag een glaasje' is een oude aanbeveling, soms zelfs van de dokter. Bij matig gebruik werkt alcohol rustgevend en stimulerend tegelijk. In de geest verdwijnt de stress, en komt er ruimte voor inspirerende gedachten.

Wat is 'matig gebruik'? Dat hangt een beetje af van de persoon. Een grote, stevige vent kan meer hebben dan een schriel kereltje. Mannen kunnen er doorgaans beter tegen dan vrouwen. En Aziaten hebben gewoonlijk meer last van alcohol dan Europeanen.

Matig gebruik is 1 à 2 glazen per dag.

Grote of kleine glazen

Wat voor soort alcoholische drank je drinkt, maakt voor het effect niet veel uit. Een goed glas bier is circa 0,25 liter of 250 milliliter. Wijn is pakweg 125 ml en een borrel sterke drank is gewoonlijk 35 ml. In alle gevallen krijg je met één consumptie ongeveer evenveel alcohol binnen.

'Wijn na bier geeft plezier', maar 'bier na wijn geeft venijn' – of was het nou andersom? Wie het tijdens een gezellig feest niet meer weet, en verschillende dranken wil proberen, moet maar dit bedenken: steeds sterkere drank kan. Maar na berenburg of likeur weer overgaan op bier is vragen om problemen.