broccoli-rood
karnemelk is gezond

Rode, groene en andere kool

Kool, in allerlei soorten, is behoorlijk gezond. En lekker klaar te maken. Ook voor het milieu zijn koolsoorten gezond: ze vergen relatief weinig gif, geen verwarmde kassen, en sommige zijn goed tot ver in de winter te bewaren.

rodekoolDirect maar even zeggen waar we het over hebben. Bloemkool, broccoli en romanesco (groene bloemkool met torentjes), chinese kool, paksoi, boerenkool en spruitjes, en natuurlijk de vier zogeheten sluitkolen: rode- en wittekool, groene- of savoiekool en spitskool. Allemaal behorend tot de familie Brassica.

Gezond

Kool, en vooral broccoli, bevat diverse gezonde stoffen. Een belangrijke groep stoffen zijn de glucosinolaten. Als die in je darmen worden afgebroken, ontstaan stoffen die kanker tegengaan.
Die nuttige stoffen komen alleen beschikbaar als je heel goed kauwt of als de kool goed zacht is gekookt. Dat laatste heeft als nadeel dat er zwavelverbindingen uit kool vrijkomen, wat we gewoonlijk ervaren als stank – spruitjeslucht!

Een soort voorvertering van wittekool (fermentatie door melkzuurbacteriën) leidt tot zuurkool. Groot voordeel hiervan is dat de benauwde kooklucht niet ontstaat. Zuurkook is relatief licht verteerbaar en bevat veel vitamine C.
Tip: zorg altijd voor een pakje zuurkook op voorraad. Het is redelijk goed houdbaar, en je kunt er in een noodgeval snel een maaltijd van maken, samen met aardappelen en bijvoorbeeld spekjes of worst.

Vers in de winter

Ook milieutechnisch zijn kolen gezond. De teelt vergt relatief weinig of geen gif (en is daarom zo geliefd bij biologische telers). Bovendien zijn de hardere kolen tot laat in de herfst of zelfs tot in de winter vers te ooogsten. Boerenkool, zo zegt men, is pas echt ekker 'als de vorst erover is geweest'.

Bloem, blad of knol

Terwijl we van de meeste kolen de bloemen (bloemkool en dergelijke) of de bladeren eten, is van koolraap de wortelknol eetbaar. Daar tussenin zit de koolrabi, waarvan we de verdikte stengen eten.

Recepten met kool zijn er ontelbaar veel. Eén tipje, van onze zuiderburen: e-gezondheid.