broccoli-roze
karnemelk is gezond

Na het gifei: de gifaardbei

aardbei met schimmelZijn we eindelijk verlost van fipronil op eieren, zit er weer te veel gif op aardbeiden. Aldus concludeerde dagblad Trouw. Is er nu reden om de aardbeien maar te laten staan? Misschien wel, zeker voor babies en peuters of mensen met een zwakke gezondheid. Een veilig alternatief is: kies voor biologische producten, daar zit geen gif op.

Stapeling van gifstoffen

De officiële voedselpolitie, NVWA, sloeg geen alarm over gif op aardbeien. Omdat geen enkel soort gifstof de toegestane drempel overschreed. Maar, zo onderzocht Trouw, soms zitten er zes of meer verschillende gifstoffen op aardbeien, en die stapeling van verschillende gifstoffen kan veel te veel zijn. Aardbeien worden vaak bespoten tegen schimmels.

Meer onderzoek nodig

Het Voedingscentrum schrijft dat niet is bewezen dat zes keer net-niet-teveel samen wel schadelijk is, maar dat er wel reden is voor zorg. Er moet dan ook meer onderzoek naar worden gedaan. Via de NOS laat een deskundige heel stoer weten gewoon aardbeien te eten als hij dat wil – maar ook hij pleit voor meer onderzoek.

Eet aardbeien alleen in de zomer

Overigens heten aardbeien niet voor niks ‘zomerkoninkjes’. Die groeien in Nederland en omstreken inderdaad in de zomer. Aardbeien die nu te koop zijn, zijn afkomstig van onnatuurlijke teeltmethoden (bijgewarmde kassen bijvoorbeeld) of worden ingevlogen uit warmere landen. Allemaal niet gezond voor het milieu. Er is reden genoeg om het genot van verse aarbeien te bewaren voor de zomer – zo blijft het bijzonder.