karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Bloemen eten met smaak

Viooltjes, rozenblaadjes en nog een paar bloemen kun je eten, dat weet bijna iedereen. Wie zich verdiept in eetbare bloemen, zal ontdekken dat je heel veel soorten kunt eten. Het leukste zijn natuurlijk de vorm en de kleur, maar je kunt bloemen ook kiezen voor de smaak, die uiteen kan lopen van zeer zoet tot vrij pittig.

eetbare viooltjesEr zijn al veel boeken verschenen over eetbare bloemen. Voorjaar 2017 verscheen er nog een: ‘Bloemen met smaak’.

Doel van dat boek is volgens auteur Anna Kosten dat het ‘de kennis van eetbare bloemen beschikbaar maakt in een eigentijds jasje.’ Het eigentijdse uit zich onder meer in prachtige fotografie van kleurige bloemen en een opdeling van de tekst in zeer veel losse, hapklare brokjes. En de geportretteerde personen zijn nu eens niet allemaal leuke jonge meiden.

‘Bloemen met smaak’ bespreekt 50 eetbare bloemen en geeft 25 recepten. De bloemen zijn gerangschikt op jaargetijde. De meeste zijn er natuurlijk in de zomer, maar voor de winter worden er toch ook zes genoemd.

Een prettige aanpak is dat van veel bloemen een top 5 is gemaakt. Bijvoorbeeld de top 5 gemakkelijk te kweken bloemen, de top 5 geurende bloemen of de top 5 rozen. Twintig van die top 5’s geven het boek een structuur waardoor je er eindeloos in kunt ronddolen.

‘Bloemen met smaak’, door Anna Koster.
KNNV Uitgeverij, www.knnvuitgeverij.nl
ISBN 978 90 5011 6053
Prijs € 24,95