karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Appelsap is meer/minder dan sap van appels

Appelsap is sap van appels - simpel toch? In werkelijkheid steeks het verhaal over appelsap iets ingewikkelder in elkaar.

Sap geperst uit appels, met verder niks erbij of eraf, is gewoon te koop. Maar daar moet je wel goed naar zoeken; en het is best prijzig. Vrijwel alle appelsap in de winkels is gemaakt van appelsapconcentraat waaraan water is toegevoegd. Het resultaat is helaas niet hetzelfde als puur appelsap.

Film Keuringsdienst van WaardeVoor dit artikeltje is gebruik gemaakt van informatie van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van 8 november 2012.

Bekijk het filmpje (25 minuten) via Uitzending gemist.

Op zich is het niet verkeerd om appelsap eerst in te dikken en daarna weer aan te lengen. Dat scheelt een heleboel transportkosten, omdat veel appelsap afkomstig is uit Polen, Italië en landen van het zuidelijk halfrond. Ingedikt sap is bovendien beter te beschermen tegen bederf.
Sap dat op deze manier is gemaakt, mag 'vruchtensap' heten.

Aroma's

Maar bij het indampen van sap vervliegen ook smaakstoffen. Die aroma's worden wel opgevangen, en worden bij sommige soorten sap later gewoon weer toegevoegd. Het resultaat komt aardig in de buurt van puur appelsap.
Dat mag dan geen 'vruchtensap' meer genoemd worden, omdat er iets méér inzit dan alleen vruchtensap (uit concentraat) en water. Raar maar waar.
Er wordt soms ook nog iets extra suiker aan toegevoegd - dat staat dan wel altijd op de verpakking.

Vruchtendrank

Dan heb je vruchtendrank, met de smaak van aardbeien, frambozen, kersen of wat dan ook. Merkwaardig genoeg bestaan die vaak ook voor de helft uit appelsap (gemaakt uit concentraat), met toevoeging van water, suiker en (al dan niet natuurlijke) smaakstoffen.

De bij de sapproductie opgevangen aroma's kunnen ook anders worden gebruikt. Je neemt suikerwater, voegt er wat aroma aan toe, en ziedaar: een frisdrankje met vruchtensmaak. Dat mag geen 'vruchtendrank' heten - daarover is de appelsapEuropese wetgeving vrij duidelijk.

Dus kijk eens op de verpakking van je favoriete fruitige frisdrank. Zit er veel water en suiker in dan ben je a) niet zo gezond bezig en b) laat je je eigenlijk financieel een loer draaien.