karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Alle bananen bedreigd door schimmel

bananenplant schimmelEen schimmelziekte bedreigt al enkele jaren de bananenteelt. Dat is gevaarlijk, want vrijwel alle bananen over de hele wereld zijn afkomstig van slecht één ras: de Cavendish. Is een plantage eenmaal besmet met de bodemschimmel, dan kunnen daar helemaal geen bananen meer groeien. Alleen langdurig onderzoek naar andere rassen kan uitkomst bieden.

Alle fruitsoorten krijgen af en toe last van schimmel, die meestal bestreden wordt met landbouwgif. Een echte ramp is dat zelden, omdat er altijd verschillende rassen gekweekt worden en het ene ras is vatbaarder voor de schimmel dan het andere. Bij bananen wordt er wereldwijd eigenlijk maar één ras geteeld.

Nieuwe bananenrassen ontwikkelen

Het enige dat echt helpt, is het ontwikkelen van nieuwe rassen. Overal ter wereld zijn wel lokale rassen bananen die bestand zijn tegen de schimmel, maar de opbrengst van die rassen is vaak minder of de smaak is niet zo goed. Het veredelen van een nieuw ras, door veel kruisingen en proeven, kost veel tijd.

Merkwaardig genoeg wordt veel van dat onderzoekwerk gedaan in Nederland, waar helemaal geen bananen kunnen groeien. Maar dan weer wel in kassen, in dit geval van de Universiteit in Wageningen.

Meer weten:
• Lees over het Wageningse onderzoek naar bananenveredeling.
• Of kijk op de site PanamaDisease.org