karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Vergelijk producten heel precies

Ontdekken wat er precies in een voedingsmiddel zit, is soms lastig. Nog lastiger is om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Want het ene prodcut heeft minder suiker, een ander heeft juist minder vet of zout. Hier kan Foodhouse helpen.

foodhouseBij Foodhouse kun je van heel veel producten zien wat er in zit: energie, suiker, (verzadigd) vet en zout. Juist omdat er zo enorm veel producten (op merk en type) in de database zitten, kan het zoeken en vergelijken soms wat lastig zijn.

Het gaat bij Foodhouse vooral om 'gevaarlijke' producten: lekker, maar niet direct gezond, en ook niet nodig. Dus koekjes, ijs, frisdrank en dergelijke. Maar ook wel diepvriesgroenten, graanproducten, zuivel, noten en olie. Geen verse producten - die kunnen telkens te veel verschillen.

Vergelijken en sorteren

Bij elkaar ruim zesduizend producten, met bijvoorbeeld alle types hagelslag of vlokken van één fabrikant, én van andere fabrikanten. In totaal zeventig verschillende productgroepen.

Een nuttige optie is om meerdere producten te selecteren om ze met elkaar te vergelijken. Vervolgens kun je ze naar believen sorteren op de hoeveelheid energie, suiker, (verzadigd) vet of zout.

Officiële tabellen: Nevo

Een onafhankelijke, officiële bron om te zien wat er in bepaalde producten zit, is het Nevo (Nederlands Voedingsstoffenbestand). Dat is een tamelijk wetenschappelijke verzameling van heel veel gegevens van 2800 verschillende voedingsmiddelen. Het gaat hier om algemene productgroepen, zoals 'pindakaas' of 'volkorenbrood met pitten'.

Op de Nevo-website staat een toelichting op de werking van de database. Die database zelf kent een zeer simpele startpagina.

Even een voorbeeld bij deze tabellen:

- Tik in het lege venster bijvoorbeeld 'brood'. Er verschijnt dan een lijst met circa zeventig verschillende soorten brood.
- Check eerst of de optie 'Vasthouden selectie' is aangevinkt, en vink daarna bijvoorbeeld koolhydraatarm, lijnzaad en maisbrood aan.
- Een klik op 'Toon geselecteerde voedingsmiddelen' geeft een vergelijking van die drie broden.
- Vervolgens is in die lijst nog te kiezen voor de gehaltes aan eiwitten, koolhydraten, vet, vetzuren, mineralen en vitamines.