karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Sterk bewerkt' en toch 'puur natuur'

cacaovruchtSterk bewerkt voedsel staat in toenemende mate in de kwaad daglicht. Daarentegen wint 'puur natuur' aan populariteit. Curieus genoeg weet chocoladefabrikant Nestlé nu deze beide tegenpolen  te combineren. Najaar 2019 brengt het chocola op de markt waar uitsluitend ingrediënten inzitten uit de cacaovrucht, dus zonder toegevoegde suikers of vetten. Maar om dit voor elkaar te krijgen is er wel een sterke bewerking nodig.

Pulp in plaats van suiker

De zoetigheid van deze nieuw samengestelde chocola komt van de pulp van de cacaovrucht. Die pulp is het omhulsel van de cacaobonen; dat omhulsel is een peul, enigszins vergelijkbaar met de peul waarin tuinbonen zitten. Meestal wordt alleen een deel van de witte massa die in de peul zit nog gebruikt voor de productie van chocola, maar Nestlé weet peul en restant massa om te vormen tot een zoete stof die de nu gebruikelijke suikertoevoeging vervangt. Een korte toelichting op die techniek is te vinden bij vakblad VMT.

Wel veel onnodig plastic

Of Nestlé deze 'puur natuur-chocola' op de markt brengt omdat het zo begaan is met gezondheid en milieu is nog de vraag. Want tegelijk is Nestlé uitgeroepen tot het voedingsbedrijf dat het meest bijdraagt aan de 'plastic soep' in de oceanen. Het doet, vergeleken met andere voedinsbedrijven, het minst aan het terugdringen van het (onnodige) gebruik van plastic.