karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Voeding circa 3% duurder door hogere btw

De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% begin dit jaar heeft geleid tot ongeveer 3% hogere prijzen voor voedingsmiddelen. Dat is dus in lijn met de verhoging van het btw-tarief. Dit blijkt uit de 'voedselprijzenmonitor', die wordt gemaakt door Wageningen Economic Research en het CBS. Het gaat hier om een prijspeiling per medio februari dit jaar.

Prijzen voor voedingsmiddelen fluctueren doorgaans wat, afhankelijk van marktomstandigheden. Vooral de prijzen voor groenten en fruit kunnen flink verschillen door overvloedige of juist krappe oogsten. Zo bleek vers fruit in februari weliswaar 1% duurder dan in december 2018, maar 8% goedkoper dan aan jaar eerder (februari 2018).

Varkensvlees

De prijs van varkensvlees veranderde amper. Maar die prijs kan de komende tijd wel stijgen. Een belangrijke oorzaak is dat er een krapte op de wereldmarkt kan ontstaan, onder meer wegens een heftige uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China. Door die ziekte zijn al ruim een miljoen varkens 'geruimd', maar dat aantal zou kunnen oplopen tot wel 200 miljoen.