Een nieuw soort houdbaarheidsdatum (Fresh Index) voor verse producten zou meer vertrouwen kunnen wekken dan de huidige THT- of TGT-datums. Reden is dat rekening is gehouden kan worden met de werkelijke omstandigheden. Als bij transport of opslag bij lichte opwarming is geconstateerd zal de houdbaarheidsdatum automatisch iets korter zijn. Deze dynamische datum zou overigens alleen in winkels gebruikt kunnen worden.
De verschillende soorten houdbaarheidsdatum op bederfelijke producten zorgen soms voor verwarring of worden niet helemaal vertrouwd.
De TGT-datum ('te gebruiken tot') geldt voor verse producten. In de praktijk is zo'n product soms nog iets langer te gebruiken, maar is het niet echt koel bewaard dan kan het al eerder bedorven zijn.
De THT-datum ('ten minste houdbaar tot') geldt voor iets langer houdbare producten. In veel gevallen is een product ook daarna nog prima te gebruiken, maar mogelijk iets minder lekker.
Fresh Index
Binnen de Duitse voedingsmiddelenindustrie wordt nu gewerkt aan een meer realistische houdbaarheidsdatum voor verse producten: de Fresh Index. Dit is geen vaststaande datum die ergens is afgedruk, maar een flexibele datum, die alleen vanuit een computersysteem kan worden opgeroepen op basis van het geregistreerde temperatuurverloop en kan worden weergegeven op beeldschermen.
Permanent gekoeld
Een voorwaarde hiervoor is dat bij producten zowel tijdens de primaire verwerking (snijden, verdelen, verpakken) als tijdens transport en opslag permanent de temperatuur wordt geregistreerd. Als een product echt permanent gekoeld bleef, zal de houdbaarheid duidelijk langer zijn dan wanneer het per ongeluk een tijdje in een warme opslag of vrachtwagen heeft gestaan.
Lees meer hierover bij Groentennieuws.