Een streepjescode is zoiets als een gsm-nummer: het nummer zelf zegt bijna niets, maar er gaat een wereld aan informatie achter schuil. Helaas mag een consument die wereld amper kennen.
Bij een mobiel telefoonnummer is meestal nog te zien van welke provider het komt. Evenzo verklapt een streepjescode altijd een land van productie en een fabrikant of handelaar. Maar wat er nog meer over het product te zeggen is, dat kom je niet te weten.
Info in de computer
Een barcodelezer bij de kassa maakt contact met de computer die weet welke product bij welk code hoort. Handig! Via die computer is nog veel meer informatie over het product te achterhalen. Via de barcode op verpakt vlees bijvoorbeeld kan achterhaald worden van welke slachterij het komt, en daar is weer bekend welke boer de dieren leverde, en die kan weer zeggen hoe de dieren hebben geleefd.
Al die informatie zou ook beschikbaar kunnen komen voor consumenten. Maar omdat supermarkts, handelen en boeren nu eenmaal als roofdieren met elkaar omgaan, houden ze die informatie geheim.
Made in Holland?
Hoe een streepjescode in elkaar steekt, staat bij deVoedingwijzer. Of kijk bij GS1.
In het kort alvast dit: neem nummer 87 1234567 001 5.
- 87 betekent dat het om een Nederlands bedrijf gaat; dat wil zeggen: in Nederland gemaakt of bewerkt of verpakt.
- 1234567 is het nummer dat de aanvrager krijgt. Een bedrijf kan meerdere van deze nummers aanvragen en krijgen. Alle codes die beginnen met 10496 bijvoorbeeld zijn van Heinz.
- 001 is de code voor een bepaald artikel; codes die veel op elkaar lijken kunnen toch heel verschillende producten aanduiden.
- 5 het laatste cijfers dient, via een bepaalde formule, ter controle.
De 'startcode' van de ons omringende landen zijn: België en Luxemburg 54, Engeland en Ierland 50, Duitsland 40 t/m 43, Frankrijk 30 t/m 37. Alle andere startcodes zijn hier te vinden.