karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Slimme 'app' redt 1 miljoen maaltijden van vuilnisbak

TooGoodToGoDagelijks wordt er in winkels met verse producten veel voedsel weggegooid omdat het niet op tijd verkocht werd. Via de app 'Too good to go' is kort voor sluitingstijd veel van dat overgebleven voedsel alsnog te koop voor een sterk verlaagd bedrag. Die app heeft inmiddels een miljoen maaltijden van de vuilnisbak gered, en dat in slechts ruim anderhalf jaar sinds de start in januari 2018. Dit laat de beheerder van die gratis app weten.

Goedkoop boodschappen doen

Bakkers, groentezaken, traiteurs, supermarkten en andere verkopers van verse producten houden vaak aan het einde van de dag iets over dat niet verkocht is. Het kan gaan om brood, fruit, vlees, samengestelde snacks of maaltijden en andere zaken. Circa tweeduizend leveranciers melden bij die app nu dagelijks tegen het einde van de dag wat zij overhouden en tegen welk verlaagd bedrag dat is op te halen. De 800.000 gebruikers van de app kunnen dan hun slag slaan.

Afhalen vanaf 17 uur

In de praktijk werkt het iets soepeler: al eerder op de dag melden leveranciers wat zij vermoeden over te houden en laten zij weten dat die spullen bijvoorbeeld tussen 17:00 en 18:00 uur zijn op te halen. Wordt alles toch verkocht, dan kunnen die zaken uit het aanbod op de app worden verwijderd. Of er wordt voor een vast bedrag een verrassingpakket aangeboden waarbij pas aan het einde van de dag duidelijk is wat daarin komt.

Voedselverspilling tegengaan

De drijfveer van de makers van de app Too good to go is het tegengaan van verspilling van voedsel. Op hun website geven zij via een databank veel meer informatie over voedselverspilling, waar, waarom en hoe. Een vergelijkbare app is No Food Wasted.