De Europese zuivelindustrie verzet zich tegen invoering van een ‘stoplicht-label’ op voedingsmiddelen. Want zo’n label geeft niet aan dat er ook heel goede stoffen in een product kunnen zitten, aldus de zuivelsector. Met een stoplichtlabel kan een consument in één oogopslag zien hoe (on)gezond een product is: geel betekent: niet te veel van eten, en rood betekent: liever niet eten.
Een stoplichtlabel geeft de (on)gezondheid aan op vijf punten: suiker, zout, vet, verzadigd vet en calorieën. Zuivelproducten als volle melk en kaas zullen al snel een rood label krijgen wegens het vele dierlijke vet dat erin zit, terwijl toetjes al snel te zoet zullen zijn. Maar in melk, en ook wel in kaas, zitten diverse heel nuttige eiwitten.
Zo lang de gehele voedingsindustrie het intern niet eens is over labelling van voedingsmiddelen, is de kans klein dat het er van komt. Enkele zeer grote voedingsconcerns, waaronder Coca Cola en Nestlé willen wel voorgang maken met het stoplichtlabel.