karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Boodschappen doen . . . bij de boer

voedselgemeenschapjeHoe streng de 'lockdown' ook was om de pandemie in te dammen, de supermarkten bleven allemaal open. Maar wat nou als ook de bevoorrading van die winkels ontregeld zou raken? Dan is er paniek. Behalve bij mensen die er een gewoonte van maakten hun boodschappen te doen bij de boer. Dat doen niet veel mensen, maar hun aantal neemt wel toe: inmiddels halen ruim 60.000 huishoudens boodschappen op een soort abonnementsbasis van de boer.

Voordeel voor burgers en boer

Een 'voedselgemeenschap' heet zo'n afspraak tussen boer en burgers. Daarbij beloven burgers om regelmatig voedsel bij de boer te kopen. Voordeel voor de burger is dat het voedsel vers is en dat hij weet dat er niet in een fabriek mee gerotzooid is. Voor de boer is het voordeel dat hij verzekerd is van een bepaalde afzet, tegen een fatsoenlijke prijs.

Gezond en gezellig

Zo'n voedselgemeenschap kan ook nog eens heel gezellig zijn, zo blijkt uit een foto die onlangs werd verspreid door de Transisitiecoalitie Voedsel. Deze coalitie vindt dat het voedselsysteem is vastgelopen (met gezond voedsel dat duurder is dan gezond spul, met dierenleed en dierenziektes, boze boeren en verpeste landbouwgrond).

Er zijn in Nederland inmiddels zo'n 480 voedselgemeenschappen, dus bij iedereen altijd wel ergens in de buurt.
Lees meer over de voedselgemeenschappen bij Transitiecoalite Voedsel.
Of lees of download een lijst met ruim 500 locaties van voedselgemeenschappen.

voedselgemeenschap transitiecolalie