karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Zelf yoghurt maken - lekker en gezond

Zelf yoghurt maken is niet moeilijk, en leuk om te doen. Je bespaart er niet direct veel geld mee, maar door het zelf te maken kun je wel precies de yoghurt krijgen die je het lekkerst vindt. Of die jouw darmen het beste kunnen verteren. Zelfgemaakte yoghurt is naar keuze iets meer of juist minder zurig, en bijna altijd zacht van smaak.

Yoghur zelf maken

Er zijn diverse methoden om zelf yoghurt te maken. Ze verschillen niet veel van elkaar, en komen neer op het volgende:

  • Neem 1 of 2 liter melk, van ongeveer 40 graden (je kunt dan nèt een vinger er 10 seconden in houden).
  • Voeg per liter 2 eetlepels yoghurt toe en vermeng die goed.
  • Hou dit vier uur warm (wikkel het in een deken, of zet het in een lauwe oven).
  • Laat vervolgens een nacht lang rustig afkoelen; daarna in de koelkast bewaren.
  • Niet te veel schudden of stoten.

yoghur maken toevoegen

Variëren met zelfgemaakte yoghurt

Kies als uitgangspunt de lekkerste yoghurt die je kunt vinden. Je kunt hier vervolgens mee variëren, bijvoorbeeld:
• neem eens een andere yoghurt als uitgangspunt.
• in plaats van alleen yoghurt kun je ook iets creme fraiche toevoegen.
• meng er vooraf of naderhand wat slagroom door.
• doe iets meer of iets minder yoghurt bij de melk.
• laat je eigen maaksel iets langer of juist korter warm staan.

yoghur maken klaar

Niet stabiel

Let op: deze zelfgemaakte yoghurt is niet gesteriliseerd of gepasteuriseerd, dus er zitten nog levende nuttige bacteriën in. Daarom is deze yoghurt niet stabiel en kan na een of twee dagen iets zuurder gaan smaken. Bovendien kan er 'water' bovenop komen te staan - dat kun je gewoon wegscheppen, waarna de overgebleven yoghurt iets dikker is.

Melksuiker wordt melkzuur

De essentie van yoghurt is dat nuttige bacteriën de melksuiker omzetten in melkzuur. Dat klinkt niet zo lekker, maar dat is het wel. Mensen die 'niet tegen melk kunnen' kunnen de melksuiker niet verteren. Melkzuur kan wel door iedereen worden verteerd en is een wonderbaarlijk gezond product dat heel veel andere toepassingen kent.

Heb je een geweldige smaak ontwikkeld, gebruik dan iets van die selfmade yoghurt voor de aanmaak van een volgende portie.
Veel meer informatie over yoghurt is te vinden bij EetGoedVoelJeGoed.

Yoghurtplantje = kefir

Er is ook sprake van een 'yoghurtplantje'. Die naam klopt niet helemaal, want daarmee maak je geen yoghurt, maar kefir. Een 'yoghurtplantje' lijkt erg op een stronkje bloemkool. Doe dat samen met melk in een pot en na een dag is de melk veranderd in kefir, ofwel een dun soort yoghurt. Daar kun je dan weer melk bijgieten en dat proces kan wekenlang zo doorgaan.
Een uitgebreid artikel over de gezondheidsaspecten van kefir is te lezen bij Rieneke Dijkinga.