karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Nutri-score: kompas voor fabrieksvoeding

Het nieuwe voedsel-logo Nutri-score heeft inmiddels voorzichtig zijn intrede gedaan in de schappen van Nederlandse supermarkten. Eerder was het al in gebruik genomen in Frankrijk, België, Luxemburg, Spanje en Duitsland. Het logo is vrij duidelijk: groen of A = goed, rood of E = niet goed, en de drie kleuren of letters daar tussenin betekenen 'een (klein) beetje goed'. Het is duidelijk, maar wat zegt het helemaal?

Gezond? Schijf van Vijf!

nutriscoresHet logo is nog altijd omstreden. Vele tientallen Nederlandse voedingswetenschappers en diëtisten vrezen dat het verwarring veroorzaakt. Want: in Nederland is de Schijf van Vijf maatgevend voor wat wel of niet gezond is om te eten. En er zijn heel wat producten die niet in de Schijf van Vijf staan (omdat ze niet zo gezond zijn), maar die door de nutri-score wél een kleurtje donker- of lichtgroen krijgen (en dus als gezond worden aangemerkt).

Minder slecht

Dat werkt zo: cola drinken is niet echt gezond, maar een cola met weinig of geen suiker kan toch lichtgroen krijgen van de nutri-score, omdat het immers minder slecht is dan 'gewone' cola met heel veel suiker. De nutri-score wil dus helemaal niet zeggen of een product wel of niet gezond is. Het zegt alleen maar of het binnen zijn soort een goede keuze is. Dat is ongeveer dezelfde functie als het voormalige 'blauwe vinkje', dat bedoeld was voor producten die je beter niet kunt nuttigen maar die nog altijd minder slecht zijn dan concurrerende producten.

Multi stoplicht

Het logo van Nutri-score ziet er zeker duidelijk uit, maar geeft niet altijd een duidelijke boodschap. Want: groen is niet altijd gezond, en rood is niet altijd slecht. Een duidelijker betekenis heeft daarom het multi stoplicht. Dat geeft vijf waardes aan: de hoeveelheden calorieën, vet, verzadigd vet, suikers, zout. Die hoeveelheden worden aangegeven in grammen (per 100 gram of per portie) én in het percentage van het maximum dat je er dagelijks van zou moeten eten. Dat is minder overzichtelijk dan de Nutri-score, maar geeft wel meer nuttige informatie.

Precies diezelfde gegevens kunnen ook worden weergegeven volgens de 'Modified Refence Intakes'. Daarbij vallen de kleuren weg, maar ligt er meer nadruk op het percentage van het maximum dat je ervan kunt eten. Ook een variant die de voorkeur had van de Duitse voedingsmiddelenfabrikanten geeft diezelfde informatie, waarbij het percentage van de dagelijkse inname duidelijker is weergegeven.

Wat gaat het worden?

Het Nutri-score logo wordt al gebruikt in supermarkts. Maar niet iedereen vindt dat een goed idee. Diëtisten bijvoorbeeld vinden het onvoldoende informatief. Hoe de verschillende 'stakeholders' in voedingsland erover denken, is te vinden in een uitgebreid overzicht. Bij gebrek aan eensgezindheid gaat waarschijnlijk de Nutri-score het winnen.

De nutri-score zit overigens alleen op verpakte voedingswaren, waarvan je niet op voorhand kunt weten hoe gezond of ongezond het is. De echt gezonde producten zijn zónder voedinswaadelogo gewoon te vinden in het groente- en fruitschap.

nutriscore groente