Op 8 juli 2020 hebben (statistisch gezien) kinderen van 4 - 8 jaar al net zoveel 'vrije suikers' gegeten als ze maximaal het hele jaar zouden moeten binnenkrijgen. Ofwel: ze eten vrijwel dubbel zoveel vrije suiker als wat gezond is volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie. Dit kan leiden tot fikse schade aan de gezondheid, zowel nu als later in hun leven.
Maximaal 10% energie uit suiker
Deze 'suiker-max-dag' is bedacht door voedselwaakhond Foodwatch, die zich daarbij baseert of officiële statistieken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) beveelt sterk aan om maximaal 10 % van je energie te halen uit 'vrije suikers', dat zijn alle suikers en zoetstoffen die je toevoegt aan voeding. Als je méér suikers eet, krijg je ofwel te veel energie binnen (met overgewicht en mogelijk suikerziekte tot gevolg) ofwel je eet te weinig van andere voeding en kan daardoor weer bijvoorbeeld vitamines tekort krijgen.
Allemaal te veel
De 'suiker-max-dag' is volgens Foodwatch de dag dat je de totale hoeveelheid suikers binnen hebt gekregen die je maximaal in een heel jaar zou moeten eten. Bij kinderen van 4-8 jaar is dat dus al op 8 juli, halverwege het jaar (en alweer een dag eerder dan vorig jaar). Naarmate mensen iets ouder zijn, ligt die 'suiker-max-dag' later in het jaar. Voor mensen van middelbare leefttijd (in dit geval 30-50 jaar) ligt die datum op 3 november; zij eten dus gemiddeld bijna eenzesde ofwel 16% te veel vrije suikers.
Vrije suikers
'Vrije suikers' zijn alle soorten suiker die je toevoegt aan koffie of thee, maar ook aan je maaltijd. Daartoe behoren ook stroop of honing en de suikers van (geconcentreerde) vruchtensappen. Maar niet de suikers die van nature zitten in fruit, groente of melk.
Maar informatie over de Suikermaxdag is te vinden bij Foodwatch.