Probiotica ('gezondheids-yoghurts') helpen vaak echt tegen de nadelige gevolgen van antibiotica. Dat blijkt uit een uitgebreide studie van TNO. Het effect is zodanig duidelijk, dat TNO een gids samenstelde waarin negen producten met naam en toenaam worden aanbevolen. Probiotica bestaan vooral uit diverse soorten melkzuurbacteriën.
Nuttige bacteriën
Antibiotica zijn soms nodig om een ernstige infectie te bestrijden. Door die bestrijding gaan ook veel nuttige bacteriën in de darmen dood. Het gevolg daarvan is vaak: diarree. Probiotica bevatten veel nuttige bacteriën en vullen de ontstane leegte op, met als gevolg: minder diarree. Aan probiotica worden ook andere gezonde effecten toegeschreven, maar die zijn minder sterk bewezen.
Capsules of yoghurt-drank
In de gids van TNO staan negen prociotica aanbevolen. De sterkste aanbeveling (drie sterren) krijgen de producten Microbiol Platinum van Vitals en Culturell van Allergy Research Group. Dat zijn vrij prijzige producten, capsules, die voornamelijk via internet te koop zijn. Vrij algemeen verkrijgbaar isde yoghurt-drank Actimel van Danone, dat met één ster op de derde plaats in de lijst staat.
Onbekend
Het bestaan en de werking van probiotica is nog niet algemeen bekend. In 2010 bijvoorbeeld kreeg Actimel nog een soort nep-prijs (het 'Gouden Windei') uitgereikt voor misleiding van het publiek - het zou onnodig dure yoghurt verkopen. Maar daar zaten dus wel speciale bacteriën in. De door TNO onderzochte producten bevatten vooral diverse stammen van de melkzuurbacteriën Lactobacillus en Bifidobacterium en verder stammen van Saccharomyces en Enterococcus.