karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Jongleren met voeding' - concrete antwoorden

JonglerenKinderen houden van zoet en van zoute en vette snacks – helaas zijn die dingen hartstikke ongezond. Hoe krijg je als goed-zorgende ouder je kind toch aan de gezonde voeding? Dat vergt 'jongleren', ofwel de balans zoeken tussen lekker en gezond.

Jong leren

'Jongleren met voeding' is de titel van een boek dat is geschreven door voedingsprofessor Jaap Seidell en psychologe Jutka Halberstadt. Zij willen hiermee ouders, en eigenlijk de hele samenleving, handvatten geven om kinderen en jongeren gezonder te laten eten. Dat 'jongleren' met voeding mag dan ook worden opgevat als: 'jong leren gezond te eten'.

Goede bedoelingen

Seidell en Halberstadt geven ouders weliswaar tips om gezonder voedsel te verstrekken, maar willen ouders zeker niet het idee geven dat ze het nu fout doen. Integendeel, ouders doen nu vaak hun best, bijvoorbeeld door kinderen geen witbrood als ontbijt te geven, maar granen in de vorm van creusli. En naar school krijgen ze geen limonade mee, maar vruchtensap of 'knijpfruit'. Want dat zou gezond zijn.

Veel zoete troep

Helaas zijn dit soort producten juist helemaal niet gezond. Cruesli zit meestal barstenvol met suiker en zetmeel. Ook vruchtensap en knijpfruit zijn meestal superzoet, en bevatten amper vitaminen of andere gezonde dingen. Vooral Seidell laat vaak via diverse social media weten dat de voedingsindustrie nu veel te veel troep verkoopt.

Schoolmaaltijden

Hoe kan het dan wel beter? De auteurs pleiten onder meer voor schoolmaaltijden. Die moeten dan niet bestaan uit producten die de grote voedselconcerns voordelig willen aanbieden, maar uit echt gezonde dingen. Bijvoorbeeld salade, of groentensoep. Er mag het nodige worden geëxperimenteerd met wat handig en haalbaar is.

Kooklessen en tuinieren

Wat ook kan helpen is: kooklessen. En: tuinieren. Dat kan op heel leuke manieren worden gedaan, en brengt kinderen in contact met hoe voedsel wordt bereid en hoe het ontstaat. Seidell en Halberstadt verzinnen dit niet zomaar, ze hebben het ook al geprobeerd. En wat blijkt: "Kinderen die geen groente lusten, lusten wel groenten die ze zelf in hun tuin hebben laten groeien."

Concrete antwoorden

Dit boek is niet louter gericht op ouders met kinderen. Het wil concrete antwoorden geven op heel veel vragen die mensen zich dagelijks stellen over voeding. Deels zijn die antwoorden ook eerder al gegeven is de colomns die Seidell schreeft voor het Amsterdamse dagblad Het Parool.

Boek 'Jongleren met voeding – Kleine en grote vragen over een leven lang gezond eten', van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt, uitgave van Atlas Contact, € 19,99.