Een ‘westers’ voedingspatroon (rood vlees, gefrituurde dingen, weinig vezels) verhoogt het risico op dikkedarmkanker. En dat kan razendsnel! Al binnen twee weken kan de dikke darm zodanig van streek raken dat het kankerrisico toeneemt, zo leert een wetenschappelijk uitgevoerde test. Het risico neemt even snel af na twee weken vezelrijke voeding.
De Universiteit van Pittsburg (VS) voerde de volgende proef uit.
• Zwarte Amerikanen kregen kregen twee weken een ‘Afrikaans dieet’ (niet gefrituurd maar gekookt eten, fruit, maisproducten, bonensoep, zalmkroket).
• Zwarte Zuid-Afrikanen kregen twee weken lang juist Amerikaans voedsel (gebakken of gefrituurde producten en rood vlees in diverse varianten).
Het slechte nieuws is dat bij de Zuidafrikanen een ‘opmerkelijk toegenomen kankerrisico’ werd gementen. Het goede nieuws is dat bij de Amerikanen ‘significant minder ontstekingen’ in de dikke darm werden gemeten. De verhoogde kankerrisico’s bestaan onder meer uit een verhoogde saccharolytische fermentatie en onderdrukte galzuursynthese.
Een iets uitgebreider bericht is te vinden bij VoedingNu.