Gezond eten is helemaal niet duurder dan ongezond eten. Tenminste, als je 'eten' niet ziet als een verzameling producten, maar als een activiteit.
Gezonde producten, zoals verse groenten, vers vlees, zilvervliesrijst kúnnen meer kosten dan groente uit een potje, vage vleesballetjes in saus of witte rijst. Maar veel kan dat nooit schelen.
Wie gezond eet, maakt zijn eigen maaltijd klaar, en gaat dus niet of zelden naar een snackbar of een 'burgerboer'. Dan ben je – gezond etend – goedkoper uit. Wie gezond eet, snackt tussendoor een appel of een ander stuk fruit. Dat is zelden duurder dan een koffiebroodje of een chocoladereep.
Ook het Voedingscentrum stelt: 'Gezond eten geen kwestie van geld'.
Ongezond goedkoper
Helaas is bijvoorbeeld frisdrank wel bijna altijd goedkoper dan een gezond sapje. Voor gezonde, pure zuivel, betaal je meestal meer dan voor zoete vla. En een simpele vette worst kost meestal minder dan verse vleeswaren. Voor zoute chips ben je vaak minder kwijt dan voor noten. Als je het zó bekijkt, kan 'gezond eten' duurder zijn dan, laten we zeggen: een minder verantwoorde keuze.
Maar wie er een gewoonte van maakt om gezond te eten, en dus ook tussendoor gezonde dingen eet, is helemaal niet duurder uit dan iemand die er maar op los snackt. En dan hebben we het nog niet over de gezondheidswinst die je boekt op de koop toe. Wie gezond is, heeft al gauw een rijk leven, hoe veel of weinig geld je ook hebt.
Biologisch en goedkoop?
Op zoek naar biologisch eten dat toch goedkoop is? Biobudget heeft tips.