Gezond eten houdt je lichaam goed in vorm. Maar hoe werkt dat dan, daar binnen in je buik? Miljarden bacteriën helpen het voedsel verteren, bestrijden ziektekiemen, ondersteunen hormonen en werken zo ook nog eens in op je gevoel en je hersens. In het boek ‘Het brein in je buik’ staat dit uitgebreid beschreven.
Dit boek is wars van kreten als ‘eet je gezond. Maar de schrijvers zetten uitgebreid uiteen dat zoiets wél mogelijk is, hoe dat komt en op welke manier je dat kunt doen.
Slim gekozen voeding
Vele miljarden bacteriën in vooral je dikkedarm doen hun heilzame werk dag in, dag uit, je leven lang. Dat gaat helemaal vanzelf, maar je kunt er wel invloed op hebben. Wie zich niet helemaal gezond voelt, kan met slim gekozen voeding een ommekeer bewerkstelligen.
Zelf ontdekken
Wat precies voor jóu gezonde voeding is, zeggen de schrijvers van het boek niet. Want dat verschilt van mens tot mens; wat voor jou goed werkt, moet je zelf ontdekken. Diverse tips voor extra gezonde voeding geven de schrijver wel: vezels, karnemelk, yoghurt, groente en fruit, zuurkool en andere gefermenteerde producten.
Verwarrend
Schrijvers van dit boek zijn de Amerikaanse voedingswetenschappers Justin en Erica Sonnenburg. Zij realiseren zich ook dat alle informatie over voeding erg verwarrend kan zijn voor gewone consumenten. Dat was voor hen een belangrijke reden dit boek te schrijven.
Doorzetters
Het boek is met ruim 300 pagina’s zeer diepgaand en heel uitgebreid en soms erg gedetailleerd. Dat kan ten koste gaan van het behouden van overzicht en het vlot verkrijgen van inzicht. Verhelderende illustraties, grafieken of tabellen ontbreken vrijwel geheel. Maar voor doorzetters die echt willen weten hoe het werkt daar in je binnenste, is dit smullen geblazen.
Verlies van cognitieve flexibiliteit
Zowel vetrijke als suikerrijke voeding heeft een iets andere samenstelling van de darmflora (ook wel: microbioom) tot gevolg, en dat kan weer leiden tot verstarring van de hersens. Ofwel: er treedt ‘verlies van cognitieve flexibiliteit’ op. Bij suikerrijke voeding kan ook het leervermogen afnemen. Zo blijkt uit studies van de Oregon State University, aldus een artikel op GoedGezond.info.