Bij voeding en gezondheid spelen bacteriën een nog niet helemaal bekende, maar wel erg belangrijke rol. Het gaat dan om zowel de bacteriën en andere micro-organismen in onze buik als die in en op voedsel én in de grond. We zullen daar de komende tien jaar veel meer over horen.
Dinsdag 19 april was in de Rode Hoed in Amsterdam een bijeenkomst in de debatreeks 'It's the food my friend'. Twee Wageningse hoogleraren zouden het woord voeren – de één over bacteriën en andere micro-organismen in je buik, de ander over 'beestjes' in de aarde. De professoren kenden elkaar niet eens, toch besloten ze om samen één voordracht te houden.
Brede samenwerking
'Dit is nou een echte doorbraak', concludeerde de organisatie van het debat. Deze verrassende samenwerking geeft aan dat 'gezonde voeding' een veelomvattend onderwerp is, waar veel verschillende zaken mee te maken hebben. En ook dat echte vooruitgang in inzichten alleen te behalen is door brede samenwerking.
100.000 miljard bacteriën
De Wageningse professoren zijn Huub Savelkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie en Wim van der Putten hoogleraar bodem-ecologie. Savelkoul sprak over de bijna 100.00 miljard bacteriën die een mens op en in zijn lichaam heeft. Dat zijn 5 - 10 keer zo veel beestjes als we lichaamscellen hebben, maar bij elkaar toch niet meer dan pakweg 1,5 kilo in gewicht.
De bacteriën in de darm spelen een onmisbare rol in de spijsvertering. Een verstoord bacteriepakket kan leiden tot diarree of andere ziektes, maar kan ook bijdragen aan bijvoorbeeld ADHD. Wetenschappers erkennen inmiddels de zeer belangrijke rol van deze microscopisch kleine vrienden, maar weten nog amper hoe dat precies werkt.
Gezonde plantengroei
Minsten net zo complex als het bacteriepakket in je darmen is de verzameling micro-organismen in een handje aarde. Ook daar ontelbaar veel bacteriën, virussen, schimmels en andere organismen. Die zijn allemaal nodig voor een gezonde plantengroei. Ook hier kan de grond ziek worden als schadelijke organismen de overhand krijgen. Het is volgens Van der Putten erg belangrijk dat boeren hier goed mee weten om te gaan en niet te makkelijk grijpen naar landbouwgif als het niet helemaal naar wens gaat.