karnemelk-roze
karnemelk is gezond
 • Zout

  Een mens heeft zout nodig. Zonder zout wordt je 'flauw': slap, futloos. Een echt gebrek aan zout kan zelfs tot ziekte leiden. Maar geen zorgen daarover: in Nederland loop je eigenlijk alleen kans om (veel) te veel zout binnen te krijgen. En dat kan ook tot ziektes leiden, vooral hoge bloeddruk.

 • Natrium-arm zout

  Zout is een noodzakelijk onderdeel van onze voeding. Te veel ervan is beslist ongezond, en de 'boosdoener' is in dit geval natrium, een onderdeel van zout. Daarom is het een gezonde optie om zout te gebruiken met een ander mineraal erin dan natrium.

 • Minder zout went snel

  Je proeft het onmiddellijk als je bij het koken vergeten bent om zout te doen bij de rijst of de broccoli. Ook als er opeens minder zout in zit. Maar expres minder zout went vrij makkelijk en snel, leert onderzoek. ‘Minder zout’ is meestal niet lekkerder, maar na gewenning is het heel goed te doen.

 • Minder suiker en zout, het kán gewoon

  hakgroenten zonder suiker zoutVoedingsmiddelenfabrikanten doen vaak moeilijk over het verminderen van de hoeveelheden suiker of zout in hun producten. 'Dat pikken consumenten niet', luidt dan het verweer. Maar Hak, fabrikant van groenten in glazen potten, doet het gewoon, en fors ook. Voortaan zit in veel groenten tot 30% minder suiker en tot 40% minder zout. En vier traditionele producten bevatten helemaal geen toegevoegde suiker en zout meer.

 • De chemie van zout

  Zout is gewoon een chemische verbinding. Zoals al het voedsel bestaat uit een combinatie van chemische stoffen, net als ons hele lichaam. Maar met zou is wel wat bijzonders aan de hand.