karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Natrium-arm zout

Zout is een noodzakelijk onderdeel van onze voeding. Te veel ervan is beslist ongezond, en de 'boosdoener' is in dit geval natrium, een onderdeel van zout. Daarom is het een gezonde optie om zout te gebruiken met een ander mineraal erin dan natrium.

Natrium-chloride

Moleculen natrium en chloride.

Keukenzout bestaat uit natriumchloride (NaCl): een atoom natrium en een atoom chloride. Opgelost in water valt zo'n molecule uiteen in de onderdelen natrium en chloride, die vervolgens worden omringd door moleculen water (H2O).

Natrium kan vervangen worden door een ander mineraal. Kalium bijvoorbeeld. Dat is – zeker bij een hoog zoutgebruik – minder schadelijk, maar de smaak is helaas al gauw bitter

Smaakversterker

In de zoutsoort Suprasel Loso OneGrain is natrium voor de helft vervangen door kalium, terwijl er gistextract als smaakstof aan is toegevoegd tegen de bittere smaak. Gistextract heeft doorgaans de smaak umami, ook wel smaakversterker genoemd. Overigens werkt zout zelf ook als smaakversterker.

Zeezout

Zeezout is amper een gezonder alternatief voor gewoon keukenzout. Want het bestaat vrijwel uitsluitend uit natriumchloride, gewoon keukenzout dus. Er zitten ook een paar procenten andere soorten zout bij. En als je pecht hebt, ook een beetje vervuiling.

Kruidenmengsel

Een echt alternatief voor zout is een kruidenmengsel. Kun je ook zelf maken. Meng bijvoorbeeld twee lepels met een mix van mosterd-, paprika- en knoflookpoeder met een lepel met uienpoeder, witte peper en selderijzaad.

Lees ook ons artikel over zoutvervangers, met veel meer suggesties om diverse soorten kruiden en specerijen te verwerken in de zoutvervanger die het beste past bij je eigen smaak.

• Tips over zoutarm eten zijn te vinden bij Erna's ongezouden website.
• Een korte uitleg over de verschillende soorten zout is te lezen op Zoutbeperkt.
• Recepten voor zoutarm eten zijn te vinden bij smakelijketenzonderzout.
Hier staat ook een tabel met het natriumgehalte van heel veel voedingsmiddelen.

Extra zout strooien doen sommige mensen 'omdat het alles zo lekker maakt'. Een goed verweer daartegen is: geniet van de smaak van het eten, in plaats van de smaak van zout.