karnemelk-roze
karnemelk is gezond
  • Kleur je dag met fruit

    logo 5-a-dayFruit is gezond, dat weet iedereen. En bijna iedereen vindt het ook lekker. Maar maakt het uit welk soort fruit je eet? Ja, zo blijkt steeds sterker: eet fruit van verschillende kleuren. En vergeet vooral paars niet. In de VS loopt al een campagne '5 a day, the color way'.

  • Kinderen eten meer fruit

    Tussen alle berichten over obesitas en voedselschandelen eindelijk eens goed nieuws: kinderen eten meer fruit. Vergeleken met vijf jaar geleden liefst 20% méér. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat bedoeld is als onderdeel van de nieuwe Voedselconsumptiepeiling.

  • Fruit: godenspijs
    Fruit is vorstelijk eten, bijna goddelijk. Op oude prenten staan koningen en goden vaak afgebeeld waarbij zij fruit eten of krijgen aangeboden. Reden van deze goddelijke status is dat prachtig vers fruit vroeger schaars was, terwijl men wel wist hoe gezond en lekker het was.
  • Fruit wassen?

    Moet je een appel nou wassen, afvegen of schillen voordat je hem opeet?

  • Design als hulp voor bijen - bloemen - voedsel

    designbloem voor voedselproductieKunstbloemen met suikerwater – misschien is dat nog eens nodig om diverse soorten bijen te helpen overleven, zodat die insecten onze voedselgewassen kunnen blijven bestuiven. Voor kunstenaar Matilde Boelhouwer was deze gedachte reden om een serie weldoordachte kunstbloemen te ontwerpen. Zij presenteert die bloemen nu op de Dutch Design Week in Eindhoven, nog te zien tot en met zondag 28 oktober.

  • Calorieën in fruit

    Fruit eten is gezond, punt uit. Maar er zitten wel caloriën in, suikers vooral. Dat verschilt nogal per soort fruit. Verreweg het ‘vetste’ fruit is avocado. Per portie zit daar 170 kcal in. Het minst calorierijk is citroen (brr), gevolgd door passievrucht, abrikozen en lychees met elk 20 kcal per portie. Twee keer een top-10 met veel en weinig calorieën in fruit vind je bij Gezondheidsnet.

  • Betere bananen . . . uit Nederland

    bananenteelt kasIn een kas in Ede groeien bananen. De kas maakt onderdeel uit van de Wageningen Universiteit. Doel van deze bijzondere kwekerij is dan ook niet het telen en verkopen van bananen, maar het verrichten van onderzoek. Wetenschappers proberen nieuwe rassen bananen te kweken die bestand zijn tegen de schimmelziekte die de bananenteelt wereldwijd bedreigt. Maar stiekum wordt toch ook nagedacht over 'bananen uit Holland' en vooral producten als bananenbier, -brood en -chips.

  • Appelsap is meer/minder dan sap van appels

    Appelsap is sap van appels - simpel toch? In werkelijkheid steeks het verhaal over appelsap iets ingewikkelder in elkaar.