karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Pioppi-dieet, hoe gezond is dat?

pioppiHet Pioppi-dieet is de nieuwste hype onder de diëten. De belofte is: eet en leef zoals de bewoners van het Italiaanse dorpje Pioppi en na 21 dagen ben je afgevallen en is er minder risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziektes. Het Voedingscentrum is terughoudend over dit dieet. Bij AllesOverVoeding vinden we: een kortstondig dieet is NOOIT een goed idee.

Regie uit handen

Wie van plan is om een tijdje een dieet te volgen om een bepaald doel (meestal: afvallen) te bereiken, is niet goed bezig. Door je te verlaten op een duidelijk omschreven dieet geef je de regie uit handen en ben je niet meer echt 'baas over eigen buik'. Wie een bepaald doel wil bereiken (bijvoorbeeld afvallen, of juist aankomen, of meer spieren kweken) moet géén dieet volgen, maar anders gaan eten.

Dieet = stress = ongezond

Het verschil tussen 'een dieet volgen' en 'anders gaan eten' is groot. Bij het volgen van een dieet vertrouw je op de voorschriften die een onbekende voor jou heeft opgesteld. Je móet dan sommige dingen en mág andere dingen niet. Je moet enorm opletten op wat je koopt en eet en je hebt voortdurend lichte stress over de weerstand die je moet opbrengen tegen alle dingen je wel wilt eten maar die niet mogen. Da's niet erg gezond.

Anders gaan eten

Bij 'anders gaan eten' besluit je om voortaan gezonder (en waarschijnlijk minder) te gaan eten, maar wél lekker. Dat kost aanvankelijk wat moeite, maar is uiteindelijk prima een lang leven vol te houden. Want het biedt heel veel vrijheid: je mag in principe álles eten. Zelfs ongezonde vette of zoute snacks, mits het bij heel af en toe 'zondigen' blijft. De hoofdzaak blijft natuurlijk een gezonde keuze in voeding en leefstijl.

Gewoon gezond, net als in Pioppi

'Anders gaan eten' betekent: gewoon gezonder eten en leven. Wat dat inhoudt? Iedereen die wel eens iets leest, die nadenkt en die echt gezond wil zijn, weet drommels goed wat 'gezond gaan eten en leven' betekent. Het is kiezen voor groente en fruit, gestaag verminderen van suiker, matig met koolhydraten, koek en snoep vervangen door gezondere varianten, in de winkel niet kiezen voor goedkoop maar voor gezond, en voldoende bewegen. Waarschijnlijk leven de bewoners van Pioppi ook zo, en helpt de gezonde zeelucht ze een handje.