karnemelk-roze
karnemelk is gezond
Paleodieet helpt diabetes te voorkomen

Paleodieet helpt diabetes te voorkomen

Het paleodieet (of oerdieet) helpt tegen het metabool syndroom, een voorstadium van suikerziekte. Dat concluderen Leidse onderzoekers na grondige analyse van wetenschappelijke literatuur. Dit dieet werkt zelfs beter dan het volgen van de nationale voedingsrichtlijnen voor diabetespatiënten.

Geen toegevoegde suikers

Het paleodieet is erg streng. Het betekent: geen granen, zuivel, peulvruchten of geraffineerde suikers. De Leidse onderzoekers denken dat het weglaten van suikers verreweg het meeste resultaat oplevert. De personen die dit strenge dieet volgden, voelden zich ondanks alle beperkingen een stuk beter.

Sterk effect

Het effect van het dieet is ‘verrassend sterk’, vindt Hanno Pijl, hoogleraar diabetes en overgewicht aan het LUMC in Leiden. Vooral omdat de controlegroep (die dus niet het paleodieet volgde) zich wel hield aan de nationale richtlijnen voor diabetespatiënten. Op een blog van het LUMC vertelt Pijl over zijn persoonlijke ervaringen met het paleodieet en vraagt zich af of het echt wel slim en gezond is om alléén datgene te eten wat onze oer-voorouders konden vinden.

Metabool syndroom

Het metabool syndroom is een combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk en te hoge bloedwaardes voor vet, cholesterol en glucose. De oorzaak hiervan is vrijwel altijd te veel eten, en vooral te veel suiker en vet. Wie deze ongezonde gewoontes doorzet, loopt een grote kans op diabetes en hart- en vaatziektes.

Zie ook het bericht op de site van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum).