karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Geen brood? Neem dan jodium

Wie resoluut stopt met brood eten, loopt een grote kans op een tekort aan het mineraal jodium. Met als gevolg mogelijk een tekort aan schildklierhormoon, wat kan leiden tot vermoeidheid. Bij zwangere vrouwen kan een ongeboren kind problemen krijgen met de hersenontwikkeling en een lager IQ.

brood rDeze waarschuwing komt van het RIVM, het insituut voor volksgezondheid. Jodium is onmisbaar voor een goede gezondheid (groei, vitaliteit) en zit normaal gesproken in heel weinig voeding. Daarom verordonneerde de overheid dat er in brood jodiumhoudend zout moet, want brood . . . dat eet toch iedereen.

Ondertussen eet lang niet meer iedereen (veel) brood. Onder meer vanuit het idee dat brood niet gezond zou zijn. Dat geldt dan alleen voor witbrood en andere lichte broodsoorten. Volkoren brood is aantoonbaar gezond. Een gezond alternatief is muesli, liefst zelf gemaakt. Cruesli en veel andere soorten kant-en-klare muesli zijn vaak veel te zoet. Ofwel: de glykemische lading is erg hoog, en dat is nou precies het bezwaar tegen witbrood.