karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Doe gezond: voed je darmbacteriën

Opnieuw tonen wetenschappers aan: voeding met pre-biotica of pro-biotica (bijvoorbeeld karnemelk met speciale bacteriën) kan belangrijk bijdragen aan een betere gezondheid. Wie te zwaar is of te veel vet in zijn bloed heeft, kan met goed gekozen voeding zijn gezondheid verbeteren. Zo leert onderzoek door het UMC Groningen.

Pre-biotica en pro-biotica

Uit het onderzoek (waarvan een Engelstalige samenvatting op ahajournals) bleek dat bacteriën in de darmen een rol spelen bij veranderingen in gewicht, vet- en cholesterolgehalte. De samenstelling van de bacteriepopulatie in de darmen is te beïnvloeden met voeding met pre- of pro-biotica. Pro-biotica zijn onder meer yoghurt en karnemelk met speciale bacteriestammen.
Zie ook het bericht op Nu.nl.

  • Pre-biotica zijn vezels en andere niet- of moeilijk verteerbare voedingsstoffen die de darmen laten ‘werken’ en waar diverse (goedaardige) bacteriën in de dikkedarm van leven.
  • Pro-biotica zijn levende bacteriën die positief uitpakken voor onze gezondheid, soms ‘alleen maar’ omdat ze voorkómen dat ziektemakende bacteriën zich weten uit te breiden.

Darmgezondheid.nl vertelt meer over pre-biotica.