karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

’Stille spijker’ ongezonder dan ‘dolle dikke’

Een slank persoon die de hele dag maar zit en weinig sport, is ongezonder bezig dan iemand met flink overgewicht die behoorlijk wat loopt of sport. Dit inzicht bestaat al langer, maar is nu bevestigd door zeer uitgebreid onderzoek (de EPIC-study) in tien Europese landen door de Universiteit van Cambridge.

dikke mensen sportenGebrek aan beweging is verantwoordelijk voor zelfs tweemaal zoveel voortijdig overlijden als obesitas, meldt de website van de universiteit. De studie waaruit dit blijkt, is het grootste onderzoek naar voeding en gezondheid dat ooit is ondernomen. Hieraan werd ook deelgenomen door de Universitair Medische Centra van Amsterdam en Leiden.

20 minuten stevig wandelen

Dagelijks 20 minuten stevig wandelen is al voldoende om het risico op vroegtijdig overlijden flink te verminderen, adviseren de wetenschappers. Ander onderzoek leert dat ook kortstondiger bewegingen de hele dag door veel helpen: een lange gang doorlopen naar een printer, de trap nemen in plaats van de lift, fietsen naar een station of de winkel.

Obesitas blijft gevaarlijk

Fllink overgewicht (obesitas) is en blijft overigens een groot risico op diverse ziektes en aandoeningen, vooral diabetes type 2 (suikerziekte). Het goede nieuws is dat een blijvende afname van gewicht ook blijvende gezondheidswinst oplevert.