karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Gratis afvallen én geld besparen

Overtollig gewicht kwijtraken kan ten dele heel makkelijk: gewoon de verwarming een graadje lager zetten. Als je daardoor gaat rillen van de kou, verbruikt je lijf extra energie. Maar zo ver hoeft het niet te komen: ook als je het een béétje koud hebt, gaat je lijf extra warmte produceren. Het geheim achter dit proces is: bruin vet.

Bruin vet voor warmteproductie

Bruin vet in je lichaam is heel ander spul dan het gewone witte vet dat alleen maar dik maakt. Babies hebben veel buin vet, en dat is puur bedoeld om snel warmte te produceren als dat nodig is. Naarmate je ouder wordt, verdwijnt bruin vet, maar slanke mensen hebben meestal nog heel wat. Mensen met overgewicht niet, maar als ze flink afvallen, keert het bruine vet terug.

Een lichaam dat regelmatig wordt blootgesteld aan kou (gewoon ’s winters naar buiten, ’s ochtend koud water tegen je bast, of een koud dompelbad in de sauna) maakt bruin vet aan. Als bescherming tegen kou. Een lijf dat bruin vet heeft, lijkt het minder nodig te hebben om als bescherming gewoon wit vet op te slaan.

Snelste manier

Je kunt dus helemaal gratis wat afvallen door de verwarming thuis iets lager te zetten. Dat bespaart nog kosten ook. Dit alles neemt niet weg dat de snelste manier om wat kilootjes kwijt te raken toch gewoon flink bewegen is (en niet daardoor extra te eten).

Een (tamelijk wetenschappelijke) uitleg over hoe bruin vet werkt staat op de Belgische site Nice (pdf).