karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Een ‘vol gevoel’ klopt niet altijd

wortelsEen zware maaltijd geeft gewoonlijk een ‘vol gevoel’ - en dat klopt meestal. Maar ook een bescheiden maaltje, met weinig calorieën, kan zo’n gevoel veroorzaken. Helaas geldt dat omgekeerd net zo: na het eten of drinken van veel calorieën kun je al snel weer een hongergevoel hebben. Het vergt ‘effe goed nadenken’ om de juiste balans in je buik te vinden.

Finalist Heel Holland bakt

Het is een finalist uit de tv-serie ‘Heel Holland bakt’, Guido Camps, die vaststelde dat je lichaam je voor de gek kan houden als het gaat om een vol gevoel na het eten. Hij is tevens wetenschappelijk onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. Aan de Volkskrant legde hij uit hoe dat zit.

Voelen en meten

Camps deed diverse proeven met dik en dun voedsel, waar veel of juist weinig calorieën in zaten. Hij vroeg aan proefpersonen hoe vol ze zich voelden, maar tegelijk voerde hij nauwkeurige metingen uit aan de maag. Daaruit bleek dat ‘een vol gevoel’ lang niet altijd klopt met wat er werkelijk in je maag en darmen gebeurt.

Vast voedsel vult beter

Het blijkt dat dikke voeding eerder een vol gevoel geeft, ook als daar niet zo veel calorieën in zitten. Omgekeerd geeft calorierijk drinken niet gauw een vol gevoel. Dat klopt dan weer met eerdere constateringen: na bijvoorbeeld een vers sinaasappelsapje heb je veel eerder honger dan na het eten van een hele sinaasappel met net zoveel sap en calorieën.

Super(food)tip: rauwe worteltjes

Camps heeft een simpele tip voor wie graag wat gewicht kwijtraakt, maar te makkelijk toegeeft aan zijn hongergevoel: eet verse rauwe worteltjes, kant en klaar geschrapt. Daar moet je flink op kauwen, wat tijd kost. Je eet dus niet zo snel, maar je maag vult zich wel. Er zitten amper calorieën in worteltjes, maar wel vitaminen. Kortom: een heel gezond ‘oranjegevoel’ – handig tijdens het uren tv-kijken naar de Olympische Winterspelen begin februari.