karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Afvallen? Slaap in ’t donker!

Slapen in een echt donkere kamer helpt om gezond af te vallen. Uitgebreid onderzoek (onder meer dan 100.000 vrouwen) wees uit dat slechte verduistering van de slaapkamer overduidelijk leidt tot toename van het ongezonde vet. Nederlandse wetenschappers hebben ook ontdekt hoe dat komt.

bruinvetHet is echt de gebrekkige verduistering die aanzet tot vetvorming. Alle onderzoeksgegevens werden namelijk gecorrigeerd voor leeftijd, sociaal-economische omstandigheden, roken, alcoholgebruik, lichamelijke activiteit, nacht-ploegendienst of kleine kinderen die het slaapritme verstoren.

Minder gegeten

Met muizenproeven werd de inwerking van licht tot in het extreme doorgevoerd: zelfs tot 24 uur per dag licht. En ja hoor, de muizen werden moddervet. Aten ze misschien meer? Nee, integendeel, de dikke muizen hadden juist iets minder gegeten!

Bruin vet

De inwerking van licht en duisternis heeft te maken met het zogeheten ‘bruine vet’ dat mensen in hun lijf hebben. Dat bruine vet (maximaal een half pondje per persoon) is een soort noodrantsoen dat heel snel kan worden omgezet in warmte rond het hart en grote bloedvaten als het lichaam te koud dreigt te worden. Door dat bruine vet is er minder noodzaak om in het hele lijf een beschermende laag vet te hebben.

IJskoude douche

Zwaarlijvige mensen, zo blijkt, hebben nauwelijks bruin vet. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je meer bruin vet krijgt: onder meer door blootstelling aan kou. Zo werkt mogelijk ook de therapie van de ‘Ice-man’. En het geeft een onderbouwing aan het al oude inzicht dat af en toe een heel koude doche (of warme en koude wisselbaden) heel gezond is.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel in Cicero, magazine van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Het hele artikel (‘Zwaarder door nachtbraken’) is online te lezen in Cicero nr. 4 van 2014.