karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Corona-virus en behoefte aan (extra) vitamine

coronavirusIs het nodig om extra vitamines te slikken nu het ziekmakende corona-virus rondwaart? Een hard ja of nee is hierop niet te antwoorden. Wie helemaal gezond is en goed eet en leeft, heeft geen extra vitamines nodig. Maar wie van zichzelf weet dat hij best vaak minder groente en fruit eet dan aanbevolen, kan wel wat extra vitamines gebruiken. Niet veel, maar wel iets. Vooral vitamine C, maar ook D.

Deskundigen niet eens

Voedingskundigen zijn het helaas niet allemaal eens over aanbevelingen voor extra vitamines nu er een flink besmettelijke ziekte heerst. Volgens het Voedingscentrum is er niets extra nodig, behalve misschien vitamine D. Normaal gesproken maak je vitiamine D zelf aan onder invloed van zonlicht, maar nu 'thuisblijven' de boodschap is, kan er een gebrek aan zonlicht en dus vitamine D ontstaan. Extra vitamine C slikken is volgens het Voedingscentrum niet nodig.

Extra vitamine C

Daar denkt iemand als farmaceut Gert Schuitemaker heel anders over. Hij is ortho-moleculair wetenschapper en kijkt graag hoe voeding op moleculair niveau inwerkt op het lichaam. In het vakblad VoedingNu legt hij uit dat hij soms veel en veel meer vitamine C slikt dan het Voedingscentrum aanbeveelt en dat hij zich daar goed onder voelt. Dit artikel bevat veel links naar andere nuttige informatie.

Het Voedingscentrum heeft een verzameling artikelen met uitleg en tips over voeding in deze bizarre tijden.