karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Eet vooral 'gewoon'

Gezond zijn willen we allemaal. Een ziekte kan je weliwaar overkomen, maar je kunt zelf veel doen om gezond te blijven: vooral gewóón eten, met veel groente en fruit, en gewóón voldoende bewegen. Dus niks diëten, niks extra vitaminepillen, niks zwaar sporten. De bewijzen stapelen zich op.

Pillen helpen niet

appelVandaag wijst voedingsprofessor Jaap Seidell ons weer op twee studies die aantonen dat multivitamines niet helpen ziekten te voorkomen. Gezond eten helpt wel.  Ook voor hart- en vaatpatiënten is er geen positief effect van extra vitaminen. Een extra dosis ‘gezond’ omega-3 kan zelfs averechts uitpakken.

Iets minder, iets anders

Wat echt wél helpt om gezond te blijven, is om gewoon iets minder te eten. Niet jezelf op een hongerdieet zetten, maar gewoon iets minder. En iets anders: meer fruit vooral, dat is gewoon smullen, en je blijft makkelijker van allerlei zoete troep af.

Darmen veranderen mee

Wie meent dat zijn of haar maag of darmen er niet tegen kunnen om opeens zo gezond te eten, kan dat smoesje beter vergeten. Als je anders gaat eten, verandert al na een paar dagen je darmflora, ofwel de samenstelling van die vele miljarden bacteriën in je buik die de vertering voltooien.